Välj en sida

Ett nytt år, fyllt av nya möjligheter! Vilka är dina nyårslöften?

Dessa ord känns bekanta, och kanske som klichéer men med lite omarbetning kan det vara det viktigaste som händer dig 2018. Nämligen att bestämma vilka dina mål är för 2018. Genom att sätta upp mål är det mycket större sannolikhet att du faktiskt gör det du säger att du vill. Det spelar ingen roll om det gäller personliga mål, yrkesmässiga mål eller sociala mål. Det viktiga är att du väljer mål som är relevanta för dig.

Här kommer några tips på vägen för att faktiskt nå dina mål.

 1. Bestäm dig för vad du vill uppnå i varje del av ditt liv. Om det inte finns några begränsningar, hur vill du då att ditt liv ser ut.
 2. Skriv ner dina mål. Det räcker inte med att du tänker dem eller säger dem högt utan du behöver skriva ner dina mål. Tänk också på att försöka göra målen mätbara, då är de lättare att följa upp.
 3. Sätt en deadline för dina mål. Bestäm när ska du ha uppnått dina mål och skriv upp det. Om det är stora mål, sätt upp delmål.
 4. Vilka hinder finns det som gör att du inte kan uppnå dina mål? Fundera hur du kan komma förbi hindren för att förverkliga det du vill i ditt liv.
 5. Vad behöver du? Identifiera vilken kunskap, information och färdigheter du behöver utveckla för att nå dina mål.
 6. Identifiera de personer du behöver för att nå dina mål. Vilken kunskap och stöd finns i ditt nätverk och hur kan de hjälpa dig och hur kan du hjälpa dem (ge och ta).
 7. Fundera på alla steg du behöver ta för att nå dina mål. Utgå från vilken kunskap du behöver, vilka människor som kan hjälpa dig och vilka hinder du har identifierat. Gör en lista, listan kan kompletteras vartefter du kommer på flera saker du behöver göra för att nå ditt mål. Listan kanske blir väldigt lång, men även den högsta muren i världen började byggas med en sten.
 8. Organisera din lista till en plan. Prioritera alla saker som finns på din lista, vad gör du först, vad kan vänta till senare, vad är viktigast, och så vidare. Detta är väldigt viktigt, så du gör rätt saker i rätt ordning.
 9. Gör en plan. Planera vad du gör under veckan, under månaden, per kvartal och per år. Revidera planen regelbundet. När du har ett mål och en plan har du ökat förutsättningen att nå ditt mål med 1000%.
 10. Prioritera vilken aktivitet som är viktigast varje dag. Om du bara kan göra en sak från listan varje dag,vilken är det och gör den sedan.
 11. Gör en sak i taget. När du har rangordnat och prioriterat, gör aktivitet 1 och gör endast aktivitet 1 tills den är klar. Detta handlar om självdisciplin och koncentration.
 12. Visualisera dina mål, se ditt mål framför dig och föreställ dig hur det känns när du har uppnått ditt mål. När du känner dig omotiverad och det känns tungt, ta fram målbilden i ditt huvudet och se den framför dig. Föreställ dig hur glad du är när du har uppnått ditt mål och hur stolt du känner dig.

Om ditt mål för 2018 är att du vill bli egen företagare. Fundera över vilka steg du behöver ta för att nå dit. Har du tillräckligt mycket kunskap om din bransch, om företagande, om kundservice, om administration eller behöver du fortbilda dig? Allt detta är steg du kan ta innan du faktiskt startar ditt företag, att samla kunskap och läsa på är något som du kan göra hemifrån. Låna böcker på biblioteket, läs på internet och planera. Glöm inte heller att använda dig av ditt nätverk, vilken kunskap finns runt omkring dig och vem kan du diskutera dina idéer med. Men håll dig till din plan och glöm inte din målsättning. Skriv gärna upp ditt mål på ett stort papper och sätt upp det på väggen hemma. Säg det gärna högt till dig själv varje dag. Saker vi ser och hör varje dag har en förmåga att faktiskt hända i större utsträckning. Kom ihåg, ingen var expert på någonting när de föddes, alla har lärt sig allt under tiden. Vill du bli bäst i världen på att sälja, då är det bara att  börja träna! Det vill säga ta ett säljjobb, läs böcker, öva och för varje dag blir du bättre! Använd gärna listan ovan. Vill du diskutera din affärsidé, välkommen att ta kontakt!

Lycka till med dina mål för 2018!

Källa: Brian Tracy “Goals! How to get everything you want faster than you ever thought possible!”

Publicerad i Nya Åland 18.1.2018

Text: Susanne Olofsson