Välj en sida

Idag hade jag förmånen att delta i ett webinar med coachen Marianne Norrgrann under rubriken ”Från tanke till handling – lär dig sätta nya vanor”. Dels ville jag delta för att det är ett intressant ämne men jag ville även se hur det tekniskt och praktiskt fungerade med ett webinar. Med tanke på båda perspektiven tyckte jag det var intressant.

Det fungerade väldigt bra med webinaret, det var enkelt att logga in, endast en länk som behövdes, och ljudet fungerade perfekt direkt. Det gick att kommunicera med Marianne och andra deltagare via en chatt, under föreläsningen. Dock tyckte jag den störde min koncentration så jag valde att dölja chatten under största delen av föreläsningen. Jag vill vara koncentrerad på den som pratar och det kan jag inte om jag samtidigt ska läsa andras meddelanden.

Gällande själva innehållet så var det intressant, mycket sådant som jag redan vet men som tåls att repetera. Det som var min största aha-upplevelse gällande att sätta nya vanor så var att en bör en ha en signal som sätter igång vanan. Det ska vara något som påminner en om vad det är en ska göra, tex om en vill få in en ny vana direkt på morgonen så kan det vara bra att lägga fram något som påminner om det direkt när en stiger upp ur sängen. Samt att tänka på belöningen, vad är belöningen efter att ha utfört den nya vanan, det är bra när det finns en tydlig målbild. Ett bra tips är även att jobba med visualisering. Om det just är något som en vill göra direkt på morgonen så kan det vara bra att tänka på den saken det sista en gör innan en somnar kvällen före.

Ett annat tips som Marianne tog upp var det med tidsförflyttning. Det handlar om att föreställa sig sig själv som gammal, tex som 85-åring. När en sitter där som 85-åring och ser tillbaka på sitt liv och hurudan liv vill jag då ha att se tillbaka på, vad tänker jag då att är viktigt. Sedan se hur en kan ändra sitt liv så det ser ut så som jag föreställer mig att mitt 85-åriga jag vill. Detta är något som Nina Åkestam skriver mycket om i sin bok ”Meningen med hela skiten”, som är en väldigt konkret och givande bok när en känner sig lite vilsen i livet och vill hitta riktning.

Slutsatsen, vill man ändra något och få till en ny vana, involvera någon annan, berätta för en familjemedlem eller till en kompis. Och sedan är det bara att börja, satsa en vecka och se hur det går. Låter inte så svårt, eller hur?!