Välj en sida

I början av året drog vi igång Worklandias bokklubb, tanken är att vi ska läsa fyra böcker per år som vi diskuterar under våra medlemsfrukostar.

Först ut är The 4 hour workweek av Timothy Ferriss (4 timmars arbetsvecka: Konsten att leva mer och jobba mindre) som vi diskuterade online imorse.

Jag har känt till denna bok länge men har inte läst den förut. Om du inte orkar läsa hela boken så kan jag rekommendera denna recension av boken, som även är en sammanfattning av bokens innehåll.

Om du gillar boken eller inte tror jag delvis handlar om ifall du är intresserad av temat eller inte. Det vill säga; jobba på ett lite mera alternativt sätt och inte enligt den traditionella 9-5 modellen. Så utgångspunkten stämde för mig, jag är synnerligen intresserad av temat.

Boken har många bra poänger och idéer som jag tycker är väldigt inspirerande. Men vissa saker känns lite för förenklade eller för lång ifrån min verklighet. Men jag är samtidigt medveten om att det är möjligt att göra stora förändringar i sitt liv bara man är beredd att jobba för det. För förändring är oftast jobbigt och obekvämt i början. Sedan är det flera av de saker som Ferriss tar upp i boken som jag redan har tänkt på och / eller redan implementerat i viss mån i mitt liv. Men ändå intressant att läsa reflektioner kring dessa saker.

Några saker vill jag ta upp som nämns i boken, som jag tycker är extra intressanta.

”Frank makes €100,000 per year, but works 80 hours a week for 50 weeks, which equals an hourly wage of €25, while Marie earns €50,000 per year but only works 10 hours per week over 50 weeks, so she makes €100 per hour: Marie is therefore 4 times richer than Frank.

Obviously, the relative income has to be sufficient to achieve our objectives: this is difficult if we work just one hour per week, even at a €100 an hour.”

Citatet är härifrån.

Det sätter perspektiv på saker och ting, är det värt att tjäna 100k om insatsen är 80 h/ vecka? Eller är jag beredd att gå ner i lön, jobba smartare och färre timmar, jag har mindre pengar att röra mig med men jag har mera tid att lägga på annat.

Ferriss skriver också om 80/20-regeln som säkert är bekant för de flesta, men som tåls att upprepas. Det handlar om att 80% av intäkterna kommer från 20% av kunderna, eller 80% av problemen kommer från 20% av kunderna. Så genom att gå igenom vad man tjänar pengar på och vad man lägger tid på så kan man frigöra både tid och pengar genom att jobba smartare. Detta är överlag något som de flesta (små)företagare borde börja med; gå igenom vilka produkter/ tjänster man tjänar vad på kontra hur mycket tid man lägger ner på att skapa produkten/tjänsten. De flesta har ingen aning om utan gissar, fakta är alltid bra för att kunna utvärdera och jobba smartare.

”The Low-Information Diet” är Ferriss uttryck för att skippa mediaanvändning. Det vill säga skippa att ta in för mycket information och nyheter; vilket gör en ofokuserad, orolig, nervös och oroad över saken man ändå inte kan påverka. Han menar att om det är något riktigt viktigt får man veta det ändå utan att läsa olika tidningar.

Jag tycker det är bra att hålla sig uppdaterad till viss grad, men håller med om att det lätt blir för mycket information vilket endast stressar en. Jag har aktivt valt vilka källor jag använder och dessa använder jag en gång per dag och det räcker. Jag orkar inte med för mycket intryck utan vill ha hjärnkapacitet till att tänka kreativa tankar istället för att ta in en massa information om saker som jag inte kan påverka.

Slutligen, om jag skulle ge ett medskick från denna bok, så skulle det vara detta: ”So, according to the author, the question we must ask is not “What do I want?” or “What are my goals?” but “What am I enthusiastic about?”

Citat härifrån.

Jag skulle översätta detta med att fundera över vad du känner dig passionerad över. Jag har själv väldigt svårt att sätta stora långsiktiga mål, det blir för abstrakt för mig och ofta för småa mål. Men genom att istället fråga mig vad jag brinner för och vad jag känner passion inför känns det lättare att svara.

Jag tror det har märkts i detta mastiga inlägg, men jag skriver det ändå; intressant och läsvärd bok! Om du redan läst den får du gärna skriva en kommentar om vad du tyckte mest om och vad som lämnade störst avtryck hos dig.