Välj en sida

Flera utav mina vänner står just nu i startgroparna och planerar att starta företag – någon på heltid och en annan på deltid. På mitt dagjobb får jag nästan dagligen träffa personer som planerar företag och jag får hjälpa dem vidare och svara på deras frågor. Något som jag tycker är väldigt intressant, givande, spännande och roligt!

Därför blir det lite extra roligt när ens vänner startar upp och vill diskutera sina tankar och idéer. Det bästa är ju att riktigt gräva ner sig och fundera från ena hållet och sedan från andra hållet och se hur affärsidén klarnar. Något som det inte alltid finns tid för på dagsjobbet. Jag brukar oftast utgå från Business Model Canvas för att få lite struktur i diskussionen. Det är ett väldigt bra verktyg när man vill få ordning och reda på sin idé – hur har jag riktigt tänkt.

När jag själv har någon ny idé brukar jag ofta strukturera upp den genom att göra just Business Model Canvas på idén. Även om jag inte jobbar vidare med idén just nu har jag den bra sammanfattad till pappers och kan ta fram det senare och fortfarande förstå vad jag menade.

Så den här gången tipsar business coachen om att använda ett verktyg för att få ordning på idén, tex BMC, och gärna diskutera med någon vän. Att få feedback är alltid en mycket bra idé – du får då chansen att utveckla idén och få bra tips.