Välj en sida

Jag kommer inte från en företagarfamilj. Kanske snarare det motsatta. Möjligheterna fanns att utveckla och driva men intresset/viljan fanns inte.

Dock fanns mitt intresse tidigt, fast det förstod jag nog inte riktigt när jag växte upp. Men så här i backspegeln minns jag hur jag alltid ville sälja allt. Kokade vi saft, sydde förkläden eller bakade muffins – alltid föreslog jag att vi skulle sälja. Vi sålde också ibland, tillsammans med min mamma och farmor sålde vi grönsaker, bakverk och hemsydda kläder på lokala marknader.

Jag var även en ivrig försäljare av majblommor, lotter, jultidningar och så vidare. Ensam cyklade jag runt i byn och byarna runt omkring. Jag knackade på hos alla och jag sålde bra. Jag var en envis och driven försäljare. Jag minns inte riktigt min drivkraft. Inte var det pengarna eller någon viss grej som man fick. Det var nog snarare att göra jobbet, slutföra det jag åtagit mig. En tydlig uppgift med ett mål.

Sen föddes idén om ett eget café. Den idén kom nog ursprungligen från min mamma som hade en dröm om ett café på gården. Jag såg möjligheten att ha café i en annan lokal i min hemkommun och tog tag i saken. Det är nog där jag särskiljer mig, jag sitter inte och drömmer utan jag tar reda på och genomför. Jag var 19 år och skrev studenten och samtidigt planerade jag för mitt eget café och startade upp ett eget företag. Så här i efterhand tycker jag att jag var modig. Jag såg inga hinder, bara möjligheter. Min familj hejade på och jag minns inte att de ifrågasatte mina planer, utan de hjälpte till med praktiska saker.

Men jag hade inte heller så mycket att förlora, inga fasta kostnader att beakta. Jag satsade sparpengar påvatt köpa in glass för att kunna sälja bollglass. Jag minns även hur alla trodde att mina föräldrar fixade och hjälpte med allt. Men så var det inte. Såklart de svarade på frågor och hjälpte till när jag frågade men det var mitt företag och jag som drev det. Jag minns även att jag fick mycket hjälp och stöd av Företagsam skärgård, de peppade, hjälpte med blanketter och hälsade på. Jag kände mig sedd och uppmuntrad.

Denna sommar ändrade mig på flera sätt. Dels gled jag bort från mina tidigare planer på att bli journalist, studera litteraturvetenskap eller historia, som jag tidigare planerat. Här föddes mitt intresse för företagande – genom praktiskt utförande. Jag bestämde mig för att skippa planerna på att studera humanistiska ämnen och satsade istället på företagsekonomi. Med tanken på eget företagande i bakhuvudet.

Men sommaren med caféet innebar även väldigt långa dagar och mycket jobb. Jag ville inte göra det på samma sätt en sommar till och lokalen var inte tillräckligt anpassad för caféverksamhet för att utöka verksamheten för att öka lönsamheten och kunna anställa. Så caféet i min regi varade endast en sommar.

Så föddes mitt intresse för företagande och entreprenörskap.