Välj en sida

Är du aktiv på LinkedIn? Om inte, varför inte? Många som jag ställer den frågan till svarar att det inte ger något, bara slöseri med tid.

Då har man inte fattat grejen.

Jag gillar LinkedIn, inte lika ”mysigt” som på Facebook, utan mera ett klart syfte. Relevanta tips om saker som intresserar mig, det kan vara allt från en artikel som någon LinkedIn-kontakt skrivit till att jag får upp ögonen för något företag som jag inte hört talas om tidigare.

Erika Ehrnrooth som är vd på bemannings- och rekryteringsföretaget Eilakaisla intervjuas i Affärsmagasinet Forum (7, 2019) om betydelsen av LinkedIn vid rekryteringar och hur man får störst nytta av nätverket.

Ett tips som hon ger och som jag tycker är mycket bra och konkret och därför vill dela med mig av är följande: 10-20-30-regeln. Den går ut på att man ska gå igenom flödet 10 minuter per dag och då kommentera, gilla och reflektera. 20 minuter i veckan ska ägnas åt att bygga nätverk. Det betyder att aktivt söka intressanta personer, intressanta ämnen och organisationer. 30 minuter i veckan ska sedan användas för att själv producera, dvs skriva egna inlägg. Använd gärna frågor i inläggen då det aktiverar läsarna.

10 minuter om dagen har alla, säkerligen också 20 minuter några gånger i veckan och 30 minuter i veckan går säkert också att hitta.

Men tillbaka till varför LinkedIn är viktigt. Det jag tycker är viktigt att komma ihåg är att resultat av nätverkande oftast inte syns direkt. Men är du aktiv på LinkedIn finns du i folks medvetande, om de då får frågan om de känner till någon som kan mycket om X kommer de att tänka på dig för du brukar regelbundet skriva om det på LinkedIn. Du finns i folks medvetande. Därför viktigt att tänka på vad som är relevant, vilka saker vill du att dina kontakter på LinkedIn ska förknippa med dig. Skriv artiklar om de sakerna/ämnena, följ personer som är duktiga inom det ämnet, kommentera på deras inlägg, osv. Du visar då att du är intresserad av ämnet samt kunnig när du delar med dig av det du kan. Samtidigt som du förhoppningsvis utvecklar din kunskap och får nya insikter. Win win helt enkelt!