Välj en sida

Att jobba med målsättningar för att uppnå resultat är något som jag tycker är intressant och som jag också har föreläst om. Jag pratar främst om målsättningar med fokus på företagande och arbetsuppgifter. Men det går att jobba med målsättningar inom de flesta områden i livet.

Därför tyckte jag det var lite extra roligt att läsa intervjun med företagaren och bonden Trygve Sundblom i söndagens Ålandstidning (finns endast digitalt). Artikeln är skriven av Linda Blix och har rubriken ”Nyckeln bakom Möckelögräs framgångar” (Ålandstidningen 27.9.2020, sid 8-9). I intervjun får Sundblom frågan vad han har för råd till den nya generationens kobönder och detta är hans svar: ”Du ska sätta ett mål dit du vill nå, det är viktigt. Målet ska du utarbeta själv eller tillsammans med en mentor. Sen jobbar du mot ditt mål alla dagar, även om du gör felsteg och halkar tillbaka lite, så går du mot rätt håll. Men glöm inte bort att få annan luft under vingarna emellanåt”.

Väldigt mycket klokt i det svaret och jag vill lyfta upp det för att det inte hör till vanligheterna att en äldre mjölkbonde lyfter fram vikten av att jobba med mål och jag tycker det är väldigt inspirerande att Sundblom väljer att lyfta fram det i en intervju. Det är många företagare som inte inser värdet av att jobba med målsättningar och sätta mål eller kanske tror att det bara ”passar” för vissa branscher. Men så är ju såklart inte fallet och det visar Sundblom här, det är en viktigt del av företagandet att jobba med mål. Även roligt att han lyfter upp mentorskap, att man inte behöver sitta hemma och kunna allt själv utan det kan vara en god idé att diskutera med någon som är proffs på detta så som en mentor (eller en coach).