Välj en sida

Jag läser just nu ”Praktika för blivande föräldrar : gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund” skriven av Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska. Överlag gillar jag faktabaserade böcker skrivna av utbildade inom området. Alla dessa kändisars ”föräldraböcker” är inget för mig, jag vill ha fakta. Därför blev jag glad när jag började läsa denna bok som är evidensbaserad och skriven av en professor och en barnläkare. Jag har inte ännu läst hela boken, men vill redan nu dela med mig av detta klipp:

Detta är en sammanfattning av ett kapitel som bland annat berör livspusslet, myten om livspusslet. Hur många tidningsomslag har ni inte sett där det det skriks ut hur folk i allmänhet, oftast kvinnor, och i synnerhet småbarnsmammor ska göra för att klara av livspusslet. Det är tips på hur dessa kvinnor ska hinna med alla måsten, leva upp till alla förväntningar och inte glömma träna också – för annars orkar man inte. Så befriande att läsa Wolds och Chrapkowska skriva att det inte finns något livspussel. Det enda som är väsentligt och viktigt är familjen och jobbet. Allt övrigt är bara extra som inte måste ingå i livet under några år. Tid kommer för det senare. Utan det gäller att göra plats i livet för det som är viktigt, det som spelar roll på lång sikt – så som barnen och ekonomin.

Jag gillar verkligen att författarna tar upp vikten av att prioritera jobbet, att vara medveten om sin ekonomi är väldigt viktigt inte bara för sig själv men även för sin familjs skull – för barnets skull. Dålig ekonomi kan jaga en under en lång tid. Därför ska jobbet prioriteras, en vältränad kropp ger inte bra pension och fint bakade kakor ökar inte på sparkontot, men det gör ett heltidsjobb. Poängen här är alltså att en inte ska jobba deltid för att hinna med livspusslet (tex hemlagade presenter, träning, pedantiskt städat hem, etc) som målas upp i livstilsmagasin. Det är inte värt att offra sin pension för den sakens skull.