Välj en sida

Jag har ett stort intresse av att att forma mitt eget sätt att leva; att leva livet på mitt sätt. Det sätt som passar mig och vår familj bäst.

Kanske därför väcktes intresset för Maria Österåkers nya bok Jobba mindre, lev mer. För vem vill inte jobba mindre och leva mera? Eller snarare kanske jobba meningsfullt och lev hela tiden – det vill jag!

Boken är lättläst och ganska tunn så den går snabbt att läsa. Den är personligt skriven, och väldigt lätt att ta till sig. För mig var det kanske inte så mycket nytt som kom fram, jag är redan rätt så insatt i ämnet i och med att intresset redan finns men ändå intressant att läsa Marias tankar om olika saker. Jag gillar också att den är så konkret, många tips och idéer delar hon med sig av. Det finns även en lista längst bak i boken med tips om man vill läsa mera, det är bra för den som är ny för ämnet.

Summerar man boken skulle jag säga att det handlar om att våga, våga testa på och se vad som händer om man ger sig själv mera tid. Vad är det värsta som kan hända? Att man får återgå till att jobba mera igen, och det är ju knappast så farligt. Men som Maria skriver så är det inte så lätt alla gånger att vänja sig vid att jobba mindre när resten av samhället rusar på. Hon tar upp saker som att känna sig utanför samhället, att andra tycker att man inte ”gör rätt för sig” och känslan av att inte duga när man inte jobbar så mycket. Bra aspekter att diskutera och fundera på. För idag mäts vi mycket utifrån vad vi presterar på jobbet och om man inte jobbar på ett traditionellt sätt är det då lätt hänt att man känner att man inte åstadkommer något.

Jag tror även att det är viktigt att ge sig själv förutsättningar. Det finns inget mer stressande än dålig ekonomi. Vill du jobba mindre, se till att dra ner på utgifterna eller att öka inkomster när du jobbar. Vad är fritid värt kontra ett stort boende, flera bilar, utlandsresor etc. Hur mycket är du beredd att ändra din livsstil för att ha råd att jobba mindre?

Om du läst boken, dela gärna med dig av dina tankar.

Länk till boken