Välj en sida

Många räknar nu ner dagarna till semestern, majoriteten av ålänningarna har en längre semester under någon av våra sommarmånader juni, juli och augusti.

Under semestern börjar tankarna ofta snurra. Det finns tid för eftertanke, reflektion och för att tänka en tanke från början till slut. Kanske är sommarsemestern årets höjdpunkt, det som du längtar och räknar dagarna till under hela året. Kanske är tanken på en månads ledighet det som göra att du orkar upp ur sängen under den mörka vintern.

Tänk på att året består av 365 dagar, inte av de fyra veckor som är sommarsemester eller en vecka vintersemester. Vad vill du göra med din tid, med ditt liv?

När du ligger där i solstolen och funderar över meningen med livet, fundera över vad du vill minnas och titta tillbaka på när du ligger i solstolen som 90-åring. Vill du minnas långa utdragna arbetsdagar utan mål och mening där du räknar dagarna till semestern. Eller vill du minnas dagar fyllda med mening. Såklart är det kämpigt emellanåt för alla, oberoende av sysselsättning, för sånt är livet, men oftast blir det lite roligare om det finns ett tydligt mål och mening.

Sen kommer tvivlet, inte kan väl jag byta jobb, ändra riktning, börja studera, starta företag. Vad ska mamma säga, vad ska frun säga, vad ska kollegorna säga? Dessutom har jag inte råd. Det finns många om och men inprogrammerade i hjärnan.

Sudda ut de tankarna och fundera över vad du faktiskt kan förändra just nu, något litet finns det garanterat. Det kan vara att du börjar läsa böcker om programmering, böcker som du lånar på biblioteket. Eller att du tittar på videos på Internet om hur man bakar tårtor. Då med målsättningen att du någon gång vill jobba med datorer eller med matlagning. Varje dag finns det något du kan göra för att komma närmare din dröm, saker som inte behöver kosta någonting annat än prioriteringar, engagemang och vilja. Nästa steg kan sedan vara att du går på en kvällskurs, går med i en förening eller startar en blogg där du skriver om ditt intresse. Alla dessa små saker du gör kan vara början på en förändring som ger dig en bättre vardag och kanske ett nytt jobb?

Varje resa börjar med ett litet steg. Alla har möjlighet att förändra sitt liv, bara viljan finns där.

Kom också ihåg att lyfta blicken. Om din familj och dina vänner inte tycker att det är en bra idé att byta jobb, starta företag eller börja studera, sök stöd hos någon annan. Vem känner du, vilka har du i ditt nätverk som kan stödja dig och hjälpa dig? Om din dröm är att starta företag är du välkommen till mig och diskutera dina idéer och vilka steg du behöver ta för att komma närmare ditt mål.

Trevlig sommar!

Publicerad i Nya Åland 7.6.2018