Välj en sida

Nu är det flera år sedan jag senast sommarjobbade, något som jag för det mesta tyckte var rätt så roligt. När jag blev runt 20 år satte jag i system att varje sommar jobba på ett nytt ställe, just för att jag förstod att det är en stor möjlighet man har som sommarjobbare att bekanta sig med olika arbetsplatser och bredda sitt nätverk. Den chansen försvinner när man  blir äldre.

Jag minns de flesta av mina sommarjobb med glädje, vissa minnen kanske har förskönats med tiden, men överlag var det roliga dagar även om det såklart var slitigt också. Jag var (eller kanske fortfarande är) en sådan person som inte tog så mycket sommarlov utan dagen efter skolan slutade började jag på sommarjobbet och ofta jobbade jag till dagen före skolan börjande, kanske att jag var ledig en vecka på sommaren.

Mina bästa minnen är från den lokala närbutiken (lanthandeln) där jag jobbade somrarna mellan 15-18 år och även jobbade extra en hel del under skolåret då men även som äldre. Jag hade haft sommarjobb före det men i mindre skala (några dagar i veckan), så detta var mitt första riktigt sommarjobb med fasta tider och jag tror jag jobbade halva sommaren första sommaren på närbutiken. Detta var på den tiden som samarbetet Skärgårdssmak var aktuellt och butiker och restauranger i den åländska skärgården skyltade om och blev utbildade på olika sätt för att höja standarden. I detta ingick att butikerna fick skicka sin sommarpersonal på utbildning i kundservice inför sommarsäsongen. Så jag fick åka på denna utbildning och vi var ett gäng ungdomar som samlades på en kursgård utanför Mariehamn. Vi lagade mat tillsammans och gick på kurs. Jag minns ej exakt vad som sades men jag minns en sak och det var det att man aldrig får svara en kund som frågor om något att man inte vet. Svaret ska vara – ett ögonblick jag ska ta reda på. Så många sommarjobbare och anställda i servicebranschen som borde lära sig den frasen. Men det var väldigt givande att få grundläggande utbildning och sedan praktisera i verkligheten. Vad jag lärde mig på kursen var bara en liten del av allt det som jag lärde mig av mina chefer och mina kollegor under mina år på närbutiken. Utan dessa år skulle jag inte veta så mycket om kött, hur man diskar en köttkvarn, hur man förvarar olika frukter, hur mycket tvåtaktsolja man ska blanda i bensinen och fram för allt ger god service.

Drömmen om en egen närbutik lever i allra högst grad, så en vacker dag kanske det är jag som får inspirera sommarjobbande ungdomar.