Välj en sida

När det tenderar att bli lite för mycket i livet eller när jag har tagit mig an en uppgift som jag inte riktigt gillar har jag en viss teknik som jag brukar använda för att orka med och motivera mig själv. Denna teknik började jag använda aktivt när jag studerade (för ca 5 år sedan) men jag minns inte varifrån inspirationen kom, säkert från någon motivationscoach eller dylikt.

Det hela handlar om att visualisera. Det du ska visualisera är dig själv när du är klar med uppgiften och hur det då känns.

Jag ska ge ett exempel. Under vårarna har vi mycket att göra i vårt företag eftersom vi själva renoverar våra stugor. Det betyder att det blir långa kvällar för att hinna med allt. När det känns tungt och tröttheten kommer visualiserar jag att stugan är färdig; den är städad, alla möbler är på plats, uteplatsen är fixad och allt ser välkomnande ut. Jag visualiserar att jag går omkring i den färdiga stugan och att jag tar emot gäster och visar dem runt. I denna visualisering är det även väldigt tydligt vilket datum det är samt vad klockan är, eftersom det finns en tydligt deadline, jag vet när gästerna kommer att anlända.

Ett annat exempel är när jag håller en föreläsning som jag är lite nervös för, då visualiserar jag att dagen är här när föreläsningen äger rum och jag står på scenen och publiken lyssnar intresserat och jag är väl förberedd och allt känns väldigt bra. Jag brukar även ofta visualisera att jag är klar med uppgiften och till exempel föreläsning är genomförd och jag är nöjd och glad för att det har gått bra.

Detta kanske låter simpelt, men det fungerar för mig. I visualiseringen blir det tydligt för mig att jag kommer att klara uppgiften även om det är motigt på vägen dit.

 

Testa – kanske fungerar det även för dig!