Välj en sida

Jag läste om begreppet jobby på Michaela von Kügelgens blogg. Det hela handlar om att vissa av ens arbetsuppgifter (det som kallas jobb) är så roliga och givande att de känns mera som fritid (som en hobby), så det är svårt att säga vad som är jobb och vad som är fritid. Per definition är jobb sådant du får betalat för men om jobbet är så roligt att du gärna gör det på fritiden som en hobby, då blir den en jobby.

Jag har på senaste tiden funderat på vad jag har för hobby och tänkt att jag kanske behöver en hobby. För mycket av det som klassas som jobb av andra är så roligt så det känns som en hobby. Om jag har tid över så vill jag gärna jobba med dessa saker, jag vill inte ha en annan hobby. Jag vill ha mina jobbys.

Det handlar om att definiera sitt eget liv – designa sitt eget liv. Men enkelt är det inte alltid.

Jag lyssnade på en av mina favoritpoddar ”Bortom ekorrhjulet” och avsnitt 57 där Jan Bolmeson intervjuas. Intervjun är lite jobbig eftersom Jan avbryter programledaren många gånger, men om man lyckas bortse från det, så är det intressant. Han pratar mycket om det som jag funderar mycket på. Hur vill du formulera ditt liv, hur optimerar du ditt liv, vad ger dig lycka i vardagen, vad är jobb och vad är fritid och varför ska vi ens skilja på jobb och fritid. Han ifrågasätter många saker och vänder på resonemangen, väldigt intressant. Jag håller med om mycket och tycker det är så intressant att fundera på dessa saker. Varför ska jobb klassificeras som något jobbigt? Varför ska vi lägga 5000 euro på en skidresa när vi kan lägga 100 euro i veckan, varje vecka ett helt år, på roliga saker istället (tex teaterbesök, roligare mat, leksaker, etc), helt enkelt sådant som ger en roligare vardag. En roligare vardag istället för en rolig semester en gång per år.

Bolmeson ifrågasätter även att man sparar pengar till framtiden istället för att leva i nuet, man vet ju aldrig vad som händer i framtiden men här och nu kan man påverka.

Lev mera i nuet och skapa en vardag du trivs med får sammanfatta detta.

Hälsningar från en glad jobbyer 🙂